Nationale Bevrijdingsvuurestafette 2023

Na 2 corona-jaren kon in 2022 de Nationale Bevrijdingsvuurestafette weer plaatsvinden. Het succes en het plezier was zo groot dat wij in Oost Gelre niet lang hoefden na te denken of we het ook in 2023 weer zouden gaan organiseren: JA!

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur, wordt het vuur verspreid naar verschillende gemeenten in Nederland. In de loop der jaren is de Nationale Bevrijdingsvuurestafette uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij ruim 2.000 sporters vanuit heel Nederland naar Wageningen, Stad der Bevrijding, komen om het vuur op te halen. Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente. Het bevrijdingsvuur is daarbij hét symbool voor leven in vrede en vrijheid en wordt daarom ook het Vrijheidsvuur genoemd. Voor meer informatie zie: https://wageningen45.nl/bevrijdingsvuurestafette

Opnieuw gaan we in de nacht van 4 op 5 mei 2023 vanuit de gemeente Oost Gelre met een groep lopers het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen. Heb je zin om mee te doen? Houd er rekening mee dat je op 4 mei van 21.00 tot zeker 5 mei 9.00 ‘onder de pannen’ bent. Op 4 mei zullen we rond 21.00 met een touringcar naar Wageningen vertrekken. Daar lopen we in estafette (in groepjes) met het bevrijdingsvuur terug en worden we ontvangen in het gemeentehuis van Oost Gelre in Lichtenvoorde.

Wat verwachten we van je?
Je moet een goede lichamelijke conditie hebben en een paar etappes van minimaal 5 kilometer kunnen hardlopen. Snelheid is niet zo belangrijk, daar houden we bij de indeling rekening mee.

Doe je mee?
Meld je dan voor 1 maart per mail aan bij Anne Hartjes:
We vragen om tegelijk met je aanmelding bijgevoegd formulier ingevuld mee te sturen: Vragenlijst voor deelnemers 2023 Deze gegevens zijn voor ons als organisatie belangrijk.

Verder van belang om te weten:

  • We gaan uit van maximaal 60 lopers, voor dat aantal hebben we een touring car gereserveerd;
  • Woon je niet in Oost Gelre en wil je graag meedoen? Meld je in ieder geval aan. Hoewel we het niet kunnen beloven op dit moment, hebben we vast plaats voor je;
  • Wanneer je je aanmeldt, gaan we er van uit dat dit vast staat. Het spreekt voor zich dat er situaties van overmacht kunnen zijn;
  • Op donderdag 23 maart 19.30 organiseren we in het gemeentehuis te Lichtenvoorde een kennismakings- / informatie- / vragenuurtje. Ook is er dan gelegenheid een shirtje te passen die wij meteen nadien gaan bestellen. Het is fijn wanneer je er dan bent.

Met sportieve groet van de voorbereidende werkgroep,

Judith ten Have, Anne Hartjes, Diana ter Maat, Nelleke van der Weerd, John Gelinck en Erik Schokkin