(Halve) marathon Enschede 2023

Op zondag 16 april hebben wij, als leden van de LVG, meegedaan aan de loopwedstrijd van Enschede. Frank Hoog Antink en Inge Kemper deden de hele marathon, Peter Nales, Edwin Vos, Edouard van Oene en John Gelinck deden de halve marathon en ik de 10 km run.

Om 8.30 uur vertrokken wij vanuit huize Nales om op tijd (10.00 uur) te kunnen starten voor de hele en halve marathon. Sommigen onder ons, ik noem geen namen, hadden nog wat pijntjes hier en daar. Dus was het wel spannend hoe het zou gaan. Maar het motto was deze dag “Uitlopen is het doel!”

Veel tijd was er dus niet toen we in Enschede aankwamen. Inge stond al op ons te wachten bij de “gereserveerde” parkeerplaatsen. Zoals Inge is, verzorgde zij eenieder die nog wat nodig had. Krentenbollen, bananen, drinken en een tijdschrift voor mij om de tijd door te komen. Snel nog naar het toilet van de zenuwen en klaar voor de start. Tussen de mensen massa heb ik toch nog onze lopers kunnen aanmoedigen en veel succes kunnen wensen. Via een speciale marathon app kun je je eigen mensen volgen. Dat deed ik natuurlijk ook onder genot van een heerlijk cappuccino (en mijn tijdschrift) op de hoek bij een Italiaan. De lopers deden het geweldig! Via de app zag ik dat ze allemaal nog liepen, en ook de finishtijd.

LVG lopers HM-10km

Toen het 11.45 uur was liep ik naar de finish om daar de eerste mensen van de halve marathon aan te moedigen. Eenmaal over de finish stond Michiel (de man van Inge) daar om zorg te verlenen indien dit nodig was. Gelukkig had geen van ons allen deze zorg nodig. Mooie tijden zijn er neer gezet, maar het belangrijkst was het uitlopen, en dat is gebeurd.

Toen even wat eten en drinken op het Van Heekplein en de radler mocht ook niet ontbreken. Even napraten over de halve marathon hoe eenieder het heeft beleefd was erg prettig. En kijk eens? Wie kwamen daar aanlopen? Onze supporters van de LVG Sybylla, Adelheid en Kim, wat een verrassing was dat. Toppers! En er waren nog meer LVG supporters langs de route gespot. Superleuk is dat.

Ondertussen was ik mij aan het warm draaien voor de 10 km run. De zon kwam er nog lekker door en het lopen was echt een feestje. Overal muziek en orkestjes langs de kant en ook veel supporters langs de gehele route. Ik heb ook super gelopen, en ook Ties Grotenhuis van de LVG kwam mij nog voorbij met een grote snelheid. Wat een kanjer!!

Toen ik en Ties over de finish waren, was Inge al binnen en Frank finishte ook kort daarna, vervolgens moesten we elkaar nog vinden tussen alle mensen. Op de app zagen we al dat de laatste kilometers pittig waren van Frank. En we konden ze maar niet bereiken. Wat zou er toch zijn? En wat dacht je? Zaten ze al lekker op terras om het te vieren.

Frank_marathon_enschedeInge_marathon_enschede

Wat hebben we een mooie dag gehad. Eenieder heeft zijn/haar eigen prestatie geleverd.
In de avond hebben wij deze mooie dag afgesloten met een lekker etentje bij Brouwersnös en hebben we er fijn op geproost!

Ursula Nales


Ruim anderhalf jaar geleden was vanwege een blessure het lopen over en had toen het idee dat ik er niet meer aan toe zou komen. Maar met de juiste hulp en inzet kon ik het lopen weer oppakken en eind vorig jaar lukte het om ook duurlopen van 15km te doen zonder al te veel klachten; de hoop voor een halve marathon kwam weer tot leven! En het moest dan tijdens de Vuurtorentrail op Ameland gebeuren. Helaas ging het niet zoals gepland; wel op Ameland geweest, maar niet kunnen lopen. Nieuw doel: Enschede!

De voorbereiding was prima, de duurlopen zaten er goed in (met dank aan de hardloopmaatjes) en er was geen druk. Er was een groep (Edwin, Peter, Ursula, John, Frank en Inge) die al zouden gaan lopen en ik kon fijn met Edwin mee rijden. Eenmaal in Enschede vriendelijk verwelkomt door Inge en samen door richting het Van Heekplein voor de laatste voorbereidingen. De hele en de halve marathon startten gezamenlijk en we werden dan ook uitgezwaaid door Ursula. Het lange maar smalle startvak was al helemaal vol, we konden achteraan sluiten en de pacers voor de HM liepen al ver voor ons. Kwam bij de start nog wat bekenden tegen en vervolgens op weg richting Glanerbrug; moest nog moeite doen om niet te snel te starten (wat niet lukte) om geen blessures of pijntjes op te lopen (lukte maar deels), maar… daar stonden onverwacht 3 trouwe hardloopmaatjes als supporter langs het parcours! Kim, Adelheid en Sybylla stonden enthousiast aan te moedigen en met nog meer moed en energie ging ik de resterende 18km in 🙂 Onderweg genoten van de omgeving en het publiek (toppers!), de lopers (er liep zelfs een volledig in verband ingepakte loper met een halve infuusstandaard de 21km!), alle muziekbandjes en de verzorging was uitstekend.

publiek onderweg

Toen braken de laatste kilometers aan door het centrum van Enschede; door de schuine winkelstraten, door gootjes en onregelmatig wegdek ging het ritme eruit, de benen werden zwaar en werd het harken naar de finish. De trouwe supporters stonden onderweg nog 2 maal langs het parcours, die aanmoediging was heel welkom en is zeker gewaardeerd! Bij de finish stond het thuisfront langs de lijn, was heel blij met alle support en nog blijer dat ik over de finishlijn was.

supporters HM

Na de uitloopstraat Peter, Edwin, John en Ursula weer opgezocht, genoten van een Radler en de belevenissen gedeeld met de loopmaatjes en inmiddels gevonden supporters. Wat een fijn moment! Vervolgens hebben we Ursula uitgezwaaid en zijn we langs het parcours gaan staan om zowel Frank, Inge als Ursula binnen te halen. We zagen Ties nog voorbijvliegen en hebben nog een aantal bekenden gespot en aangemoedigd.

Nadat iedereen binnen was nog even kort nagezeten en ’s avonds uitgebreid bijgepraat en afgesloten bij Brouwernös. Topdag!

Edouard van Oene