WE GAAN D’RAN OP COL D’ISERAN

 

 

 

In 2022 ben ik samen met Ida voor het eerst met de Kanjer Mountain Challenge mee geweest en hebben we de berg De Gavia in Italië hardlopend bedwongen. Afgelopen jaar ging ik wederom mee en was Col de Croix de Fer in Frankrijk aan de beurt. Naast dat ik de stichting Kanjers voor Kanjers een warm hart toe draag, ben ik naast deelnemer ook zeer enthousiast over het medeorganiseren van de Kanjer Mountain Challenge (KMC). Het is een leuke uitdaging om mooie bergen te bedwingen in het buitenland en daarmee ook nog een goed doel te steunen!

De uitdaging van de Kanjer Mountain Challenge 20 juni 2024 is de Col d’Iseran in de Franse alpen en ik ga weer mee!

WE GAAN D’RAN OP COL D’ISERAN

Wat staat ons en de deelnemers te wachten? Col De L’Iséran wordt ook wel de zeldzame parel van de Tour de France genoemd. Maar liefst 8 keer werd deze klim opgenomen in de Tour. De Col de l’Iséran is vanuit de Tarentaise-vallei en Bourg Saint-Maurice één van de langste beklimmingen van Frankrijk. Het zijn vooral de laatste kilometers die, mede door de frisse wind die hier bijna altijd staat en de lange (48KM) klim, zwaar zijn.

De berg kent een gemiddeld stijgingspercentage van 4,3%. Waar het zwaartepunt voor de fietser met name in de lengte zit. De maximale stijging is 9% over een lengte van 100 meter. Het beginstuk begint met vals plat en gaat daarna over in 4 tot 5% stijging, het middenstuk is vlak ter hoogte van Val d’Isere waarna je de laatste fase van de klim in gaat met een stijging van 5-6-7%. Het eerste gedeelte van de route kan je qua weg vergelijken met Alpe d’Huez of de Stelvio echter de drukte is op de Alpe d’Huez en Stelvio vele malen erger.

Deze challenge is niet alleen voor fietsers, ook wandelaars en hardlopers kunnen mee doen. Zij starten halverwege en wandelen of rennen 21KM. Zij starten in het vlakke gedeelte en kunnen zo warmlopen. De laatste 14 Km heeft een constante stijging van 5-6-7%.

 

Wat maakt de Kanjer Mountain Challenge zo mooi?

De kerngroep (organisatie) zoekt elk jaar weer een prachtige berg uit! In februari/maart wordt er een startavond georganiseerd. Daarna worden er gezamenlijke trainingen georganiseerd. Geen moeten, maar erg leuk om alvast kennis te maken met iedereen en verhalen te horen van ervaringen klimmers/deelnemers. Om als deelnemer mee te mogen doen, zorg je ervoor dat je enkele weken voor vertrek minimaal €500,- sponsorgeld achter je naam hebt staan. Hier ziet men soms tegenop, maar de praktijk wijst uit dat het niet zo moeilijk is. Op het moment dat je inschrijft word je op de site aan de deelnemerslijst toegevoegd en kan men via de doneerknop rechtstreeks naar de stichting geld doneren. De reis erheen organiseer en betaal je zelf. Door de organisatie zijn er arrangementen tegen speciaal tarief geregeld met het hotel. De informatieavond is bij uitstek geschikt om met elkaar kennis te maken en eventueel afspraken te maken om samen te reizen met de auto of de trein. Elk jaar gaat er ook een kanjervrachtwagen mee. Je kunt je bagage en/of fiets hierin meegeven. Deze wordt netjes in een doos gepakt en als je dan op de locatie aankomt is je bagage en/of fiets er al.

Met alle deelnemers verblijven we in 1 hotel, omgedoopt tot ‘kanjerhotel’. Bij aankomst word je door een kerngroeplid welkom geheten. Het is vaak ook meteen een weerzien van (trainings)maatjes.

De dagen voor de challenge arriveren op verschillende momenten de deelnemers. Sommigen maken er een leuke fiets/wandel of hardloopweek van en anderen arriveren 3 dagen voor de challenge. Op de dinsdagavond voorafgaand aan de challenge wordt iedereen verwacht voor een gezamenlijke avond waarin ook de officiële opening plaats vindt. De kerngroep legt dan uit wat er te gebeuren staat. De spanning begint dan echt wel wat toe te nemen!

De volgende ochtend na het ontbijt trekken wij allemaal ons Kanjertenue aan en wordt er een groepsfoto gemaakt. Dan nog een middag vrij te besteden, waar de een nog even zijn benen wil los fietsen, treft een ander alvast de voorbereidingen voor de challenge, laatste check van je uitrusting en/of fiets, bordje met naam en nummer bevestigen en daarna lichtelijk gespannen uitrusten op een terras.

Dan is eindelijk de dag van challenge, waar we al maanden voor hebben getraind, aangebroken! Iedereen, maar vooral de wandelaars en hardlopers moeten vroeg op. Zij worden als eerste naar hun startpunt gebracht. De fietsers vertrekken iets later vanuit het hotel richting de top.

Sommige deelnemers blijven samen wandelen, hardlopen of fietsen, anderen komen in hun eigen ritme en eigen tempo boven. Onderweg zijn meerdere pauzeplekken, waar je wat kan eten of drinken. Deze plekken worden bemand door supporters die mee zijn.

Aan support en ondersteuning geen gebrek op de berg. De kerngroep en vrijwilligers als de fysiotherapeut, hardloop/wandeltrainer en enkele motorrijders zijn de gehele challenge op de berg. Zij rijden continu op en neer. Als er iets is, bijv. je hebt wat nodig aan extra drinken of je krijgt kramp of pech met je fiets dan zijn zij altijd in de buurt om je te helpen.

En dan ben je bijna boven…je ziet de vlaggen en hoort de muziek van de DJ’s. Na het ontvangen van de medaille is het voor de één direct feest, bij de ander komt er eerst even een emotionele ontlading. Dan een verdient broodje knakworst met een blikje cola! Echt, dat zijn de lekkerste broodjes knakworst die je dan maar kunt voorstellen.

Als dan ook de laatste deelnemer ook boven is, regelt de kerngroep voor de wandelaars en hardlopers de afdeling. Als fietser ga je op de fiets afdalen.

Terug in het hotel zijn we blij als iedereen weer veilig bij het hotel is. De fietsers stoppen hun fiets weer in de doos, wordt gezamenlijk de vrachtwagen weer ingepakt en is het tijd voor feest! Samen eten, het opgehaalde eindbedrag wordt bekend gemaakt en teruggeblikt op een mooie dag en….de eerste plannen voor volgend jaar worden gemaakt!

Wij gaan in 2024, D’RAN OP COL D’ISERAN, jij ook?

Mocht je door dit te lezen ook zin hebben in deze mooie, gezellige en sportieve uitdaging voor 2024, kijk dan op site van de Kanjer Mountain Challenge en geef je op via https://stichtingkanjersvoorkanjers.nl/kanjer-mountain-challenge

Bianca Poelhuis