Gear review: Merrell All Out Charge trailschoen

MRLM-J03955-050614-S15-HERO MRLM-J03955-050614-S15-OUT

Gelria Schoenatelier uit Lichtenvoorde, stelde een paar trailschoenen van Merrell ter beschikking om te laten testen in de praktijk. Ik heb deze schoenen nu zo’n 2 maanden getest in allerlei omstandigheden en er zo’n 200 km op gelopen.

Eerste indruk:

Nu heb ik al diverse merken trailschoenen geprobeerd zoals Salomon en Inov8 en deze zie je ook het meest gedragen worden. Ik kende het merk Merrell dan ook alleen als wandelschoen en had ze nog niet geassocieerd met trailrunning. Een beetje sceptisch was ik dus wel.

De felle kleuren vallen natuurlijk als eerste op en die spreken menig trailrunner wel aan. Ze voelen niet zwaar aan, 283 gram om precies te zijn. Waar een trailrunner dan als tweede naar kijkt, is de zool. Het profiel is een mix van wat je bij de andere trailschoenen veel ziet en een soort noppen die je bij outdoor schoenen veel ziet. Het lijkt dus een allround schoen.

Bij het passen valt het bijzondere aan deze schoen op. Er zit een elastische band tussen de tong en de zool van de schoen. De schoen omsluit je voet dus helemaal. In eerste instantie voelt dit een beetje beklemmend. Maar verder voelen de eerste passen goed aan. Deze schoen heeft een gewone vetersluiting, maar de veters zijn wel vrij kort. Een dubbele knop erin leggen lukt maar net. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de Quicklace vetersluitingen

Verder valt de lage hieldrop op, met 6 mm is dit niet extreem laag, maar voor mensen die alleen wegschoenen gewend zijn met veel demping in de hak is dit wel een overgang. Zelf vind ik 6 mm drop heel fijn bij een trailschoen.

De Praktijk:

Bij nieuwe schoenen maak ik altijd eerst een flinke wandeling om te wennen aan het voetbed. Maar op deze schoenen loop je inderdaad zo weg. Het beklemmende gevoel van die elastische band voel je niet onder het lopen. Wel is de schoen vrij smal, dus minder geschikt voor mensen met een brede voet.

De zool is geschikt voor alle ondergronden, mits niet te extreem. Zelfs op asfalt lopen ze prettig en is de demping voor mij meer dan voldoende.

Bij de eerste duurlopen voelen de schoenen goed aan, deze loop ik dan ook zoveel mogelijk op een onverharde ondergrond. Ook op stukken asfalt en klinkerweg is het een fijne schoen. De grip is meer dan voldoende voor het normale werk.

IMG_0617

Een trailschoen moet in mijn ogen meer kunnen. Dus tijdens een regenperiode heb ik ook maar eens een ultieme moddertest gedaan. Nu kun je deze allround schoen niet vergelijken met een specialistische schoen zoals de Salomon Speedcross, maar het viel mij niets tegen. Ook op zware modderige stukken is de grip nog voldoende. Het profiel slibt niet meteen helemaal dicht.
Trailschoenen worden vaak heel vies en nat. De Merrel schoen is goed schoon te maken met een borstel, maar droogt langzaam in verhouding tot andere schoenen

Waar trailschoenen ook speciaal voor worden gemaakt is het klimmen en afdalen. Ook hier is de juiste grip belangrijk en ook op de juiste plek van de zool. Ikzelf vind het fijn dat bij steile klimmen het profiel vooraan een beetje doorloopt richting de neus van de schoen. Dit is bij deze Merrel niet het geval, maar toch biedt de schoen voldoende grip bij het klimmen en afdalen. Echter ook hier is de allround schoen niet te vergelijken met de specialistische schoenen zoals de Salomon Speedcross.

Naast de trainingen op verschillende ondergronden heb ik met deze testschoenen ook wedstrijden gelopen in het bos met veel klim- en afdaalwerk. Hiervoor is de schoen perfect, mits de omstandigheden niet te extreem zijn, dus niet te modderig en niet teveel steile klimmen. De zool biedt veel bescherming tegen boomwortels en scherpe stenen. Vaak zijn de wedstrijden niet 100% onverhard en dan is deze schoen perfect. De specialistische schoenen lopen niet fijn op asfalt en dat kan je soms flink opbreken.

Conclusie:

De Merrell All Out Charge heeft mij positief verrast. Het is een goede all-round schoen voor alle ondergronden. Ideaal als je van te voren niet helemaal weet wat je te wachten staat. De zool biedt veel bescherming en is voldoende slijtvast om ze ook op de verharde ondergrond te gebruiken.

Het enigste minpuntje dat ik kan bedenken, is dat mensen met brede voeten, deze schoen wellicht te smal zullen vinden

Product informatie van Merrell: (www.merrell.com)

BOVENKANT/VOERING
• Bovenkant van mesh
• Reflecterende details voor betere zichtbaarheid bij weinig licht
• Uitneembaar voetbed behandeld met M Select™ FRESH vermindert geuren
• HyperWrap 360 Degrees Fit System zet de voet vast voor natuurlijke stabiliteit en beweeglijkheid

TUSSENZOOL/LOOPZOOL
• 6 mm hoogteverschil / 20 mm demping / 27 mm totale hoogte
• UniFly™ tussenzool verbindt je met de grond en beschermt je tegen het terrein
• 5 mm diepe profielgroeven
• M Select™ GRIP geeft elke loopzool blijvende grip, op het moment dat je dat nodig hebt
• Schoenen geschikt voor veganisten

Herenmaten: 40 – 50
Gewicht voor heren: 283 g (1/2 paar)
Verkrijgbaar in in drie kleurstellingen
Adviesprijs 120 Euro

Rik Delsing 05-05-2015