Bevrijdingsvuurestafette Oost Gelre 2018

Bevrijdingsdag, 5 mei, is de nationale feestdag waarop de bevrijding van Nederland in 1945 wordt gevierd evenals de bevrijding van Nederlands-Indië. Op 5 mei staat Nederland ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Voor generaties is dit heel gewoon, men leeft al lange tijd in een land dat geen oorlog en onderdrukking kent. Maar is dat zo gewoon? Komt dit vanzelf of moet je er samen iets voor doen?
Het 4 en 5 mei comité Lichtenvoorde vindt het belangrijk om de slachtoffers te herdenken, onze vrijheid te vieren en stil te staan bij de waarden van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Sinds 1948 wordt traditiegetrouw in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 mei plein in Wageningen. Dit plein ligt voor Hotel de Wereld waar in 1945 werd onderhandeld over de capitulatievoorwaarden. Het Bevrijdingsvuur is een indrukwekkend symbool voor nationale eerste en voor leven in vrede. Het herinnert ons aan het feit hoe kwetsbaar en kostbaar vrijheid is. Na de Bevrijdingsvuurceremonie vertrekken vanaf deze historische locatie verschillende loopgroepen om het vuur middels de Nationale Bevrijdingsvuurestafette door heel Nederland te verspreiden.

Wij zijn dan ook heel blij dat in 2018 het Bevrijdingsvuur naar alle kernen van Oost Gelre kan worden gebracht. De Lopersgroep’90 uit Lichtenvoorde en de Lopers Vereniging Groenlo zullen het vuur in Wageningen halen en samen met 4 en 5 mei comité Lichtenvoorde nemen zij de organisatie van dit evenement op zich.
Op 4 mei ’s avonds vertrekken 65 lopers met bussen, begeleiders en gevolg naar Wageningen om daar ’s nachts omstreeks 00.30 tijdens de ceremonie van Nationaal Comité 4 en 5 mei het Bevrijdingsvuur voor onze gemeente te ontsteken en de fakkel in een nachtelijke tocht lopend in estafettevorm naar Oost Gelre te brengen. ’s Ochtends omstreeks 10.00 uur zullen zij de eerste kern bereiken, waarna de estafetteroute door alle andere kernen zal leiden om uiteindelijk ’s middags in Lichtenvoorde te eindigen, waar de #Rainbowband de lopers zullen onthalen en naar de Markt brengen. Hier zal burgemeester Anette Bronsvoort de fakkel in ontvangst nemen en het vuur in de vuurschaal ontsteken. Kinderen zullen daarna onder begeleiding van de Scouting St. Bernardus het door leerlingen van KSG Marianum gemaakte vrijheidssymbool Lichten-voor-de-vrijheid met waxinelichtjes aansteken. Tijdens de route zal naast Lichtenvoorde in enkele kernen een ceremonie plaatsvinden, waarbij o.a. voor iedere kern een vuurschaal zal worden aangestoken. Voor deze ceremonie is een eenmalig Bevrijdingsorkest Orkest Oost Gelre samengesteld met muzikanten uit heel Oost Gelre.

Diezelfde dag kan er ook een fietsroute gereden worden door onze gemeente, waarbij aandacht is voor diverse plekken die herinneringen hebben met de Tweede Wereldoorlog.